Öregrunds övärld, Ny

Öregrunds övärld -

Från Arholma till Örskär

Ny reviderad 2:a upplaga


Björn Geijer, Anders Hellberg,

Kerstin Benckert och Gustaf Hannar


Den nya upplagan av Öregrunds övärld kommer i februari/mars 2021.

Här finns fyra nya hamnar - bland andra ytterligare två öster om Gräsö, som har efterfrågats av våra läsare.


Den nya upplagan har samma nya layout som "Stockholms skärgård - De 50 Bästa Hamnarna", som utkom till Båtmässan i februari 2020.


De 45 hamnarna - naturhamnar och gästhamnar - presenteras med flygbilder, sjökort, färgbilder, detaljerade kartor, insegling och lämpliga ankarplatser.


Detaljerad färggrafik visar vinddata, djur och natur samt distanser till större hamnar i området. Personlig värdering visar plus och minus för varje hamn.


Denna delvis okända och spännande kust ligger bara några timmars segling norr om Stockholms skärgård.

Här kan man ligga ensam i vackra naturhamnar med havet som granne.


En extra bonus är skildringar av ett antal stora konstnärer som arbetat och verkar i den här skärgården - från Bruno Liljefors och Nils Ferlin till Astrid Widenberg Liljefors.


Utkommer i februari 2021


Kommer att finnas på nätbokhandeln Bokus, i de stora båt-tillbehörsaffärerna och fackbokhandeln.


Pris 350-450 kronor, beroende på återförsäljare.Ur recensionerna,

1:a upplagan:


"Roslagskusten mellan Arholma och Hållnäshalvön i Norduppland har många oupptäckta naturhamnar och ankringsställen. Anders Hellberg med flera ger nu ut en guide med tydliga hamnbeskrivningar inklusive mobiltäckning, läfaktor och avstånd till nära större hamnar. Plus för inspirerande presentation av lokala konstnärer och djurliv!"

/Johan Boström i På Kryss 2/2017


"Guiden är ett mycket gott hjälpmedel för färder i denna del av skärgården och underlättar för navigatören när det är dags att exempelvis hitta en bra natthamn."

/Bengt Anderhagen i Båtliv 1/2017


"Det är ont om hamnguider norr om Arholma. Nu har det dock kommit en ny bok som täcker Öregrunds övärld med 42 hamnar och ankarplatser...

För den som seglar norr om Arholma, köp boken! Det vore väldigt dumt att inte ha den ombord."

/Bengt Utterström i Dagens Båtliv


"Här har författarna sammanställt fakta i form av flygbilder, sjökort, foton, detaljerade kartor och lämpliga ankringsplatser. Plus för överskådlig grafik gällande läfaktor och mobiltäckning.

/Praktiskt Båtägande mars 2017

"Ett oväntat inslag i boken är skärgårdskultur. Många skapande människor inspirerades av den karga Roslagsnaturen. Som Albert Engström, Evert Taube, Bruno Liljefors och Nils Ferlin. Tecknaren Albert Engström levde i Grisslehamn i nästan 40 år, djurmålaren Bruno Liljefors bosatte sig i Österbybruk och studerade fåglarnas rörelser i havsbandet.

Sex konstnärer porträtteras i särskilda avsnitt i den nya boken. Båtfolket får kulturtips mellan förtöjningsinstruktionerna."

/Arbetarbladet, Gävle